1 maart 2019

Oprichten Wij Windenergie Staphorst B.V.

 

Op 28 februari 2019 heeft het Algemeen Bestuur (AB) met alleen de SGP als tegenstemmer, ingestemd met de oprichting van Wij Windenergie Staphorst BV en is de portefeuillehouder daarvoor gemandateerd. Ook hebben de voorstemmers akkoord gegeven voor het storten van het startkapitaal. Verder is kennis genomen van de statuten. 

Met bijna algemene stemmen, alleen de SGP was er tegen, is al eerder besloten tot participatie in Wij Duurzaam Staphorst (WDS).
Dan zou je kunnen zeggen, dat is een democratisch genomen besluit en dan stemmen we in met het nu voorliggende voorstel.
Dat doet de SGP echter niet. We zijn naar onze overtuiging door alles wat er in de afgelopen tijd aan het licht gekomen is, alleen maar meer van overtuigd dat onze tegenstem terecht is geweest.

De omwonenden in de omgeving waar de molens wellicht geplaatst worden, zijn fel tegen (afgelopen dinsdagavond -26-02-19- in het huis aan huisblad de Staphorster heeft de groep Behoud de Lommert op twee pagina’s duidelijk gemaakt er op dit moment nog fel tegen te zijn). Vooral ook omdat de weg naar de keuze voor de omgeving van de Lommert op een uiterst knullige manier tot stand is gekomen. Onbegrijpelijk dat bijvoorbeeld de gemeenteraad van Staphorst niet de locatie heeft bepaald, maar dit heeft overgalaten aan WDS. Dat noem ik gewoon prutswerk van die gemeenteraad. Daartoe is in een raadsbesluit van januari 2018 al besloten, maar omwonenden horen dat pas op 10 juli 2018.

Doordat ons waterschap participeert in WDS, zijn wij naar mijn mening daar mede schuldig aan.

Er is zo ontzettend veel onvrede over dit gebeuren. Daarom zou WDODelta zich te elfder ure (of is het al vijf voor twaalf?) alsnog moeten bedenken en terugtrekken.
Dit is echt niet goed voor het draagvlak van ons waterschap bij onze belastingplichtigen.

Omwonenden hebben ook grote bedenkingen bij de integriteit van de projectleider. Ik kan me dat voorstellen. Hij was destijds een felle tegenstander van meer windmolens nabij de huidige locatie (in Rouveen) toen de voorkeur zou liggen op clustering omdat hij daar dichtbij woont. Niet vreemd dat dit plan dan nu in een heel andere hoek van de gemeente Staphorst ligt.
(Om eventuele misverstanden te voorkomen, de SGP pleit er ook absoluut niet voor om extra windturbines te plaatsen bij de huidige drie die weer in opbouw zijn. Wij willen er sowieso geen extra molens bij en vinden in zijn algemeenheid ons land er totaal niet voor geschikt).

Van de nu beoogde locaties is volgens ons ook nog steeds geen zekerheid dat die de goedkeuring krijgen van het Ministerie van Defensie in verband met het daar gelegen munitiedepot.

Ik kan nu op de beslispunten ingaan, maar heb daar weinig behoefte aan. De SGP doet een laatste dringende oproep om terug te keren van de ingeslagen weg.

De SGP stemt niet in met de voorstellen genoemd onder 1 (mede oprichten van Wij Windenergie Staphorst BV en mandateren DB-lid Hans de Jong) en 2 (storten van € 1.000 startkapitaal in Wij Windenergie Staphorst BV).

Lees ook: Participeren in windplan Staphorst dd. 9 juni 2018 en Oprichten Wij Windenergie Staphorst B.V.  dd. 10 november 2018 op deze site

Jan Visscher