30 maart 2023

Duidingsdebat verkiezingsuitslag 15-03-2023

Aan het begin van deze nieuwe periode past het ons allereerst  om de Heere te erkennen dat Hij zoveel mensen heeft bewogen om hun stem uit te brengen op de SGP. Daarna willen wij natuurlijk ook de 16.690 kiezers die op ons gestemd hebben, hartelijk bedanken voor hun stem op de SGP. Wij zullen proberen hun geschonken vertrouwen ook in deze juist begonnen zittingsperiode niet te beschamen.
Wij hopen de kracht en gezondheid te krijgen om ons werk in deze nieuwe periode te mogen doen in afhankelijkheid van Hem, Die ons aller leven leidt. Dat dit niet vanzelfsprekend is, is al bijna direct bij de start van de vorige periode bewaarheid geworden. Ook nadien hebben collega’s in meerdere of mindere mate met ziekte te maken gehad.

Voor de SGP is het beeld zo, dat we het in ons werkgebied nog meer dan de vorige keer moeten hebben van onze bolwerken Kampen (4.102 stemmen), Staphorst (4.383 stemmen) en Zwartewaterland (3.367 stemmen). Samen zijn dat 11.852 stemmen wat 71% van ons totaal aantal stemmen is. Vier jaar terug was dat in diezelfde gemeenten 10.887 stemmen van de 16.128 en dat was toen 67,5% van ons totaal aantal.

In andere gemeenten (of delen ervan) was voor de SGP het beeld dat we in zes gemeenten meer stemmen hadden, in één gelijk gebleven zijn en in twaalf gemeenten minder stemmen hadden.
Maar wij hebben de indruk dat het gedachtegoed van de SGP in die laatstgenoemde gemeenten nu overgenomen wordt door de BBB.

Wij feliciteren de beide nieuwe partijen in ons bestuur, de BBB met hun overweldigend resultaat en de PvdD die ook gelijk met twee zetels binnenkomt.
Ook leven we mee met de partijen die, soms fors, verlies moeten incasseren.

Wij zien uit naar een goede samenwerking met alle partijen. Onze mening over de Verkiezingen hebben we ook mogen delen met de verkenner, de heer Zoon. Daarin hebben we ook onze mening kenbaar gemaakt over de samenstelling van een nieuw Dagelijks Bestuur. Wij wensen ook hem daarbij veel wijsheid en sterkte toe.

Jan Visscher