31 december 2021

Evaluatie beleid watererfgoed en ruimtelijke kwaliteit

Op 14 december 2021 heeft het Algemeen Bestuur (AB) kennis genomen van de evaluatie beleid waterschapserfgoed en ruimtelijk beleid.et Projectplan Waterwet. Verder is besloten om dit beleid te continueren, inclusief een jaarlijkse reservering van € 100.000 voor interne en externe kosten om dit beleid als geheel uit te voeren.

Enige aandacht voor watererfgoed is goed. Zeker wanneer dat meegenomen wordt bij uit te voeren projecten. Toch willen wij ervoor waarschuwen daar grote bedragen in te investeren. Bij het vorige agendapunt hebben we een duidelijk voorbeeld gezien dat men erfgoed mooi vindt, totdat er gevraagd wordt om een bijdrage in de instandhouding. Dan geeft men veelal niet thuis.

Stoomgemaal Mastenbroek in bedrijf

Onder de argumenten bij punt 3 staat dat er een positieve evaluatie is geweest. Heb ik iets gemist? Ik kan me niet herinneren daar iets van te hebben gezien.

U stelt voor om de jaarlijkse reservering van € 100.000, waarvan € 60.000 voor personele kosten en € 40.000 subsidiebudget, te ontschotten. Wat de exacte argumenten daarvoor zijn, ontgaat ons.
Overigens lezen wij in uw voorstel onder punt 2 wel dat het is voor interne en externe kosten voor uitvoering van het beleid als geheel. Kunt u dat toelichten hoe u dat precies bedoelt?

Kruithuisje met hoogwaterkanon bij Blankenham

In de notitie staat op pag. 9 dat “de subsidieregeling waterschapserfgoed is niet benut, mogelijk omdat er weinig waterschapserfgoed door derden wordt gebruikt. Het voorstel is om het budget deels ook breder in te zetten.” Met zo’n formulering zijn wij hoogst ongelukkig. Als er geen behoefte aan is, geen probleem. Wij houden het geld graag in de knip.

En ik geef het graag toe, ik ben geen historicus, maar als ik in de notitie op pag. 2 van de Notitie Evaluatie Erfgoed en ruimtelijke kwaliteit lees over Zedemuden als waterschapserfgoed, dan begrijp ik het even niet meer. Wat zijn dan de criteria, want Zedemuden is toch echt nog geen oud gebouw en het kan zeker functioneel zijn, maar verder zie ik weinig fraais aan dat gebouw.

Jan Visscher