28 juni 2023

Jaarstukken 2022

Op 27 juni 2023 heeft het Algemeen Bestuur (AB) de jaarstukken 2022 vastgesteld. De jaarrekening 2022 laat een positief exploitatiesaldo zien van bijna € 2,7 miljoen. Dat is echter inclusief de begrote onttrekking van € 5,35 miljoen aan de egalisatiereserves. Anders zouden de tarieven volgens de vastgestelde begroting 2022 veel te fors stijgen. Als we het vertalen zoals de meesten het zouden doen (dus zonder rekening te houden met de onttrekking aan de egalisatiereserves), is over 2022 een tekort ontstaan van € 2.666.138. Dat is een trendbreuk met het verleden. (Bijna) altijd kon er met de vaststelling van de jaarrekening nog extra toegevoegd worden aan de reserves. Nu iet en dat vervult ons met grote zorg voor de toekomst.

Allereerst hebben wij als voorzitter van de Auditcommissie een korte toelichting gegeven.

Zoals in de brief van de Auditcommissie aan het Algemeen Bestuur is vermeld, hebben wij op 15 juni jl. het accountantsverslag bij de jaarstukken 2022 besproken met de accountant.

De accountant heeft geen bevindingen moeten rapporteren. Dat is een compliment waard en onze dank aan allen die eraan hebben meegewerkt om dit te bereiken.

In genoemde brief staat ook dat wij graag op de hoogte gehouden worden van een belangrijke, aanstaande wijziging. Dat betreft de rechtmatigheidsverantwoording die, zoals het er nu naar uitziet, vanaf 2025 gegeven moet worden door het Dagelijks Bestuur en niet meer door de accountant. Een wijziging die nogal wat vraagt van de organisatie. Tot nu toe zijn we daar periodiek over bijgepraat en hebben er alle vertrouwen in dat dit zo blijft.

Vanaf 1 januari 2021 is het nieuwe financiële systeem AllSolutions in gebruik. Wij hebben gehoord, en kunnen lezen, dat er ook in 2022 stappen gezet zijn ter verbetering. Echter is het gewenste resultaat (nog) niet bereikt. Wij hebben begrepen dat vooral de projectenadministratie, in relatie tot het onderhanden werk, nog de nodige aandacht behoeft.
Goed dat onze medewerkers zich samen met andere gebruikers willen inzetten om wat steviger aandacht te vragen voor dit proces bij de leverancier om waar te maken wat beloofd is.

Wij adviseren het Algemeen Bestuur om de jaarstukken 2022 vast te stellen.

En onze bijdrage later in de vergadering namens de SGP-fractie

Voorzitter, vandaag bespreken we de jaarstukken 2022. Een jaar waarin weer veel gebeurd is. We waren blij dat de coronamaatregelen afgeschaald konden worden. Maar op bijna hetzelfde moment brak de oorlog uit in de Oekraïne. We kunnen wel weer meer, maar er kwam nog veel meer onzekerheid. Forse prijsstijgingen door zowel inflatie als duurdere grondstoffen. En mede als gevolg daarvan volgde er een loongolf. Enerzijds begrijpelijk, anderzijds vrezen we daardoor weer in de bekende loon-prijsspiraal terecht te komen.

Volgens de aangeleverde voorstellen hebben wij een flink positief resultaat behaald van € 1.349.583,49 voor de taak watersysteembeheer en van
€ 1.334.279,09 bij het zuiveringsbeheer.
Ik kan u verzekeren dat het simpel is om € 0,58 meer kosten of € 0,42 meer opbrengsten te vinden. Dan komen we gelukkig weer uit op hele euro’s. Prima om secuur te zijn, dat spreekt mij aan, maar dit is echt schijnnauwkeurigheid. Stop daarmee en dan leest het ook nog veel gemakkelijker.

Wat ik echter vooral wil benadrukken, is dat we volgens de regels van accountancy wel zo’n voordeel hebben van in totaal € 2.683.862, maar dat is ontstaan doordat we in de begroting 2022 € 5,35 miljoen geraamd hebben als onttrekking uit de egalisatiereserves. Dus als je het goed bekijkt, is er in 2022 een tekort geweest van € 2.666.138. En juist dat is voor onze fractie een reden van grote zorg. U schrijft zelf al terecht van een trendbreuk. Ik heb vaker gememoreerd dat de jaarrekening steeds positiever was dan de begroting. Nu dus helaas na heel wat jaren een omslag. Er moet dan ook echt iets veranderen, maar dat is voor de andere agendapunten van vanmiddag.

Wij kunnen instemmen met de voorgestelde besluiten bij dit agendapunt.


Jan Visscher