27 april 2021

Kredietaanvraag Planuitwerking HWBP Stadsdijken Zwolle

Op 20 april 2021 heeft het Algemeen Bestuur (AB) ingestemd met het vervolgen van de planuitwerking voor het project HWBP (Hoogwaterbeschermingsprogramma) Stadsdijken Zwolle. Daarnaast is het bruto en netto krediet voor dit project verhoogd.  Verder is in een direct erop volgend voorstel ingestemd met een voorfinanciering van € 21 miljoen voor conditionerende werkzaamheden  (vooruitlopend op de realisatie) om zo veel mogelijk oponthoud te voorkomen tijdens de uitvoering van dit plan.

Om te komen tot een planuitwerking voor het project HWBP Stadsdijken Zwolle is heel wat werk verzet. Ook is het nodig geweest om indringende gesprekken te voeren met de programmadirectie. U hebt ons daar goed van op de hoogte gehouden, waarvoor onze dank.

HWBP Stadsdijken Zwolle

Duidelijke afspraken zijn volgens ons nu ook gemaakt voor de problemen die kunnen of zijn voortgekomen uit de problemen rondom stikstof en corona.

Het is best een ingewikkeld project. De aandachtspunten en risico’s zijn helder verwoord op pag. 5 van het voorstel. Doordat de aannemer er vanaf de aanbesteding bij betrokken is, hopen wij dat daarmee alles zo goed mogelijk in beeld gebracht is om vertragingen en problemen te voorkomen.

Wij stemmen in met uw voorstel om de planuitwerking te vervolgen. Ook om het beschikbaar gestelde bedrag voor voorfinanciering op te hogen tot € 27.700.000 bruto waar een netto krediet (na subsidie HWBP en bijdrage gemeente Zwolle) van € 3.126.430 uitrolt.

Wij hadden nog geïnformeerd of de meekoppelkans(en) waaraan de gemeente Zwolle nu € 35.695 bijdraagt te zijner tijd ook daadwerkelijk voor rekening van Zwolle kom(t)en. Meekoppelkansen moeten in principe door de belanghebbende(n) worden betaald. Dat is ons bevestigd.

Om zo efficiënt mogelijk te kunnen werken, wordt door het Dagelijks Bestuur aan het AB gevraagd om een voorfinanciering te verlenen van € 21 miljoen. Met de daarvoor gegeven argumentatie kan de SGP instemmen.

Jan Visscher