25 januari 2023

Overdracht stedelijk water Kloosterveen Assen

Op 13 december 2022 heeft het gehele Algemeen Bestuur (AB) ingestemd met overname stedelijk water in de Asser wijk Kloosterveen. Dat is een voortvloeisel uit de Waterwet 2009. Opvallend vonden wij het in dit voorstel dat Assen al gebruik maakt van een amfibisch maaivoertuig. Wij hadden gedacht dat het waterschap wel zicht had op allerlei geschikte machines voor het maaionderhoud. Nu gaat het waterschap die wijze overnemen van Assen en inzetten in meerdere gemeenten.

Dit voorstel is een uitvloeisel van de Waterwet uit 2009 die voorschrijft dat waterschappen verantwoordelijk zijn voor het watersysteembeheer in stedelijk gebied.
Daarom kunnen we met de overdracht/overname instemmen.

Wel vallen ons in het voorstel enkele zaken op. We hadden gedacht dat het waterschap heel goed op de hoogte zou zijn van materieel dat kan bijdragen aan effectief en efficiënt onderhoud.

Dan verbaast het ons dat ons waterschap door de ervaringen van de Gemeente Assen is gaan onderzoeken of een amfibisch maaivoertuig aantrekkelijk is voor ons waterschap. Waarom is daar tot nu toe weinig aandacht aan geschonken?
Wanneer de operationele kosten niet hoger zijn dan een maaiboot, lijkt ons de aanschaf van een amfibisch maaivoertuig een goed alternatief.

Dat wordt nog versterkt doordat we lezen wat er bespaard kan worden op de aanleg van maaibootinlaatplaatsen. En uiteraard is ook de vermindering van vissterfte van vissterfte die anders door beschadiging bij het werken met een maaiboot kan ontstaan, mooi meegenomen.
We gaan er vanuit dat de ervaringen van zo’n amfibievoertuig goed gevolgd en vergeleken gaan worden met de ervaringen, die we hebben met maaiboten.

We lezen verder dat de waterinlaat bij de Asserwijk niet goed functioneert. Het is toch zo dat een gemeente zaken, die overgedragen worden aan ons waterschap, in goede staat moet overdragen? Waarom wordt dan voorgesteld dat wij ook de helft van die aanpassing voor onze rekening nemen? Zou dat niet geheel, of in elk geval voor een veel groter deel, voor rekening van de Gemeente Assen moeten komen?

We vernemen graag een reactie van het Dagelijks Bestuur voordat we ons oordeel geven op de drie punten van het voorliggende besluit.

 Jan Visscher