17 februari 2021

Overijssels Kanaal Deventer-Raalte

Op 16 februari 2021 heeft het Algemeen Bestuur (AB) unaniem ingestemd met een extra krediet van € 150.000 om bij de verkenning van het Water Op Maat (WOM) project Overijssels kanaal Deventer-Raalte. Dat is nodig om te komen tot een integrale aanpak van zowel de Kaderrichtlijn Water (KRW)-opgave als aanvullende opgaven voor dit kanaal. Bij die andere opgaven moet gedacht worden aan regulier baggeronderhoud, vervanging beschoeiingen, Zoetwatervoorziening Oost Nederland (ZON)-opgave en verbetering van de overige keringen. Veel fracties wezen op de bandbreedte van € 6 tot 18 miljoen en het voornemen een bedrag van € 11,9 miljoen op te nemen in de Begrotingsbrief 2022-2025. Brede waardering was er voor de integrale inpak om zo min mogelijk overlast in het gebied te veroorzaken.

Voorzitter, wij beginnen onze bijdrage even met de constatering dat bij de overdracht van kanalen (waaronder het Overijssel Kanaal) in 1989 van de provincie naar het waterschap onjuist gehandeld is. Wij hebben toen een afkoopsom, die o.a. bestemd was voor baggeren in de algemene middelen gestort. Hoewel ik weet dat het waterschap (en wellicht zelfs waterschappen meer algemeen) niet zo enthousiast is over het vormen van voorzieningen en reserveringen, is de SGP toch van mening dat die afkoopsom gereserveerd had moeten zijn. Dan kon die nu aan het baggerwerk besteed worden.
Echter, volgens mij was toen niemand van ons betrokken bij de besluitvorming. Daarom zullen we er geen hard oordeel over vellen.

Tijdens het technisch vragenuurtje werd op een vraag van mij nog wel gezegd dat er waarschijnlijk nog meer kanalen zijn waar dit aan de orde is geweest. Ons verzoek is dan ook om ons op korte termijn te informeren om welke kanalen en over welke bedragen het daarbij gaat. Kunt u dat toezeggen?
Op pag. 3 bijna onderaan staat dat de afkoopsom gebruikt is om de kapitaallasten van de destijds gemaakte investeringen te verlagen. Wat voor investeringen worden daar bedoeld? Daar hebben we nog niet echt een antwoord op gekregen.

De onzekerheidsmarge van plus of min 50% is nog heel fors, maar dat is in dit stadium van de plannen (bij de start van de verkenningsfase) helaas gebruikelijk. Met een bandbreedte tussen  € 6 en 18 miljoen kunnen wij echter nog niet veel zeggen over een juiste inzet van de middelen.

Aan het slot van pag. 4 staat dat de kapitaallasten voor de extra investering van € 150.000 niet voorzien zijn in de meerjarenraming 2021-2024 maar meegenomen worden in de begrotingsbrief 2022-2025.
Maar het is toch niet zo dat dit project nu ineens in beeld is gekomen? Het nieuwe jaar is nog maar 1,5 maand oud. Wij vinden het vreemd dat dit dan niet verwerkt is in de meerjarenraming 2021-2024.

Een aantal fracties vroeg in het technisch vragenuurtje ook of het reeds verleende krediet voor verkenningen Water Op Maat (WOM) projecten van € 1.050.000 al helemaal is toegewezen aan projecten. Zo duidelijk is daar volgens ons niet op geantwoord.
Daarom van onze kant nu ook de vraag hoe het daar precies mee zit en waarom nu toch een extra krediet van € 150.000 wordt gevraagd. (Nu is geantwoord dat dit noodzakelijk was omdat dit  geen onderdeel uitmaakte van de daarin wel opgenomen projecten. Dit raakt het budgetrecht van het AB en behoort daarom op deze wijze te worden behandeld).

Voorzitter, zoals in het stuk staat, hebben we diverse opgaven t.a.v. het Overijssels Kanaal. Dat onderkennen we en we waarderen het ook om het zo efficiënt mogelijk aan te pakken (werk met werk maken).

Overijssels Kanaal bij Schalkhaar

Het kanaal heeft een belangrijke taak bij aan- en afvoer van water. Met name voor die taken dient het Overijssels Kanaal weer optimaal te kunnen functioneren.

Er dient goed uitgezocht te worden voor wiens rekening de vervanging van de beschoeiing moet komen. We hebben in het vragenuurtje begrepen dat dit op dit moment nog lang niet helder is.

Houten beschoeiing

Met de ZON opgave verwachten wij dat diverse maatregelen getroffen worden om een goed waterpeil te kunnen handhaven in het gebied. Vooral voor de landbouw is dat zeer gewenst.Voor de maatregelen die hieronder vallen, verwachten wij dat optimaal ingezet wordt om daar subsidie voor binnen te halen.

Verder sluiten we ons aan bij de kritische opmerkingen van een aantal fracties over het opnemen van een bedrag van € 11,9 miljoen in de Begrotingsbrief 2022-2025.

Jan Visscher