24 maart 2023

Projectplan en realisatiekrediet Vechterweerd Noord fase 2

Op 7 maart 2023 heeft het Algemeen Bestuur (AB) unaniem ingestemd met dit plan. Het is een uitvloeisel van de in 2015 door Vitens in gebruik genomen drinkwaterwinning Vechterweerd. Aan de zuidzijde van de Vecht waren jaren terug al maatregelen genomen voor een wateraanvoerplan. Aan de noordzijde waren al een aantal maatregelen genomen (aanleg Dalfserwetering, gemaal Broekhuizen en verlegging N340). Met het nu voorliggende voorstel kunnen de maatregelen aan de noordzijde van de Vecht ook afgerond worden.

Opnieuw een agendapunt over een gebied waar al langere tijd over gesproken is en plannen zijn gemaakt. Het houdt o.a. verband met de waterwinning van Vitens bij Vechterweerd. Dat leidt tot grondwaterstandsverlagingen.
Maatregelen om dat te beperken zijn al gerealiseerd aan de zuidzijde, maar moeten nu nog genomen worden aan de noordzijde.

Vechterweerd waterwinning

Wij hebben kennis genomen van de ingediende zienswijzen en reactienota.
Zou het (Dagelijks Bestuur (DB) nog een korte reactie kunnen geven op hetgeen geschreven staat op pag. 4. Daar lezen we: “Er is wisselend draagvlak in het gebied. Niet alle aanliggende eigenaren zien de noodzaak van de plannen, omdat ze de verdroging in het gebied niet herkennen.”
En dan lees ik in de reactie van het DB op de zienswijzen: “Tegelijk heeft het waterschap te maken met de noodzaak om de in het projectplan genoemde maatregelen te treffen.”

Is dit plan dan wel noodzakelijk. Hebben mensen uit de praktijk het dan bij het verkeerde eind?

Er wordt verwezen naar de teeltvrije zone (7e actieprogramma Nitraatrichtlijn). Goed dat er begrip is vanuit het waterschap voor de moeite die de agrariërs daarmee hebben. Daar kopen ze echter niets voor.
De bereidheid om gronden af te staan voor noodzakelijke werken van het waterschap kan daardoor wel eens flink afnemen.

De keuze tussen variant 2 of 3 delen wij. Maar gelet op wat hiervoor al gezegd is over wisselend draagvlak, zou het wel goed geweest zijn dat wat breder op de voor en tegens van optie 1 (Niets doen) was ingegaan.

We wachten nog even een reactie af op bovenstaande opmerkingen voordat we ons eindoordeel geven.


Jan Visscher