31 januari 2024

Vaststelling Peilbesluit Eesveen-Kallenkote en realisatiekrediet

Op 30 januari 2024 heeft het Algemeen Bestuur (AB) unaniem ingestemd met het vaststellen van een nieuw peilbesluit voor het gebied Eesveen-Kallenkote. Tegelijk is een realisatiekrediet van € 1,156 miljoen beschikbaar gesteld voor vervanging of renovatie van 7 stuwen en aanpassingen aan de bestaande inlaat om de bedieningsveiligheid en doorstroming te verbeteren.
Er waren een viertal zienswijzen ingediend. Het waterschap is in gesprek geweest en de indieners stemmen in met de door het waterschap voorgestelde reactie en aanpassing.
Bij de bespreking kwam naar voren dat een aantal fracties van mening is dat wij de kop in het zand steken en doorgaan met verlaging waterpeil. Die fracties vinden dat het waterpeil juist verhoogd moet worden om bodemdaling tegen te gaan.
Als we dat zouden doen, wordt gebruik als landbouwgrond steeds moeilijker. Inzet van de SGP zal zijn om dit gebied, als het maar eniszins kan, te behouden voor de landbouw.

Wij hebben kennis genomen van de Reactienota op de ingediende zienswijzen. Het doet ons goed dat er aan de ingebrachte zienswijzen tegemoet gekomen wordt.

Overzichtskaart Peilbesluit Eeseveen-Kallenkote

Overzichtskaart Peilbesluit Eesveen-Kallenkote

Het gaat hier om een veenweidegebied dat vooral als grasland in gebruik is. We hebben met instemming gelezen dat voor de herziening van het peilbesluit als uitgangspunt is gehanteerd het principe van remmen. Wij willen, als het maar enigszins kan, dit gebied behouden voor de landbouw. Dat ook zeker in het licht van de momenteel grote onzekerheden over de voedselvoorziening op veel plaatsen op het wereldrond.
De SGP is dan ook nog lang niet zo ver dat wij op de lange termijn de functies en daarmee het grondgebruik in het veenweidegebied kunnen veranderen.
Met de voorzichtige koers die gehanteerd wordt met de oppervlaktewaterpeilen kunnen wij instemmen.

Landgebruik in Peilbesluitgebied Eesveen-Kallenkote

Tegelijk met het te nemen peilbesluit worden een achttal opgaven voor beheer en onderhoud meegenomen. Naar onze mening een goede zaak omdat daardoor een veilig en goed beheersbaar watersysteem ontstaat en de maatregelen van het peilbesluit zo efficiënt mogelijk uitgevoerd kunnen worden.

De SGP heeft kennis genomen van de Reactienota, is akkoord met vaststelling van het Peilbesluit Eesveen-Kallenkote en stemt in met het beschikbaar stellen van een realisatiekrediet van € 1,156 miljoen.

N.B. Omdat wij al enkele dagen geen stem hadden, hebben wij helaas onze bijdrage dit keer niet tijdens de vergadering kunnen leveren.


Jan Visscher