9 oktober 2024

Vaststelling Projectplan Waterwet Boerenveensche Plassen en realisatiekrediet

Op 24 september 2024 heeft het Algemeen Bestuur (AB) unaniem een krediet van € 2,82 miljoen beschikbaar gesteld voor het realiseren van NBW (Nationaal Bestuursakkoord Water) maatregelen. Daarbij moeten we denken aan het oplossen van knelpunten wateroverlast in zowel gewone als extreme situaties en omstandigheden. Verder wordt achterstallig onderhoud gepleegd en worden knelpunten in beheer en onderhoud opgelost.

Er zijn een aantal zienswijzen op dit plan ingediend. Verschillende onderdelen in de zienswijzen worden gehonoreerd, zoals verbreding van diverse dammen, maar ook het niet hoeven verbreden van de watergang. Volgens ons vrij eenvoudige zaken, waarvan we ons dan ook afvragen waarom we dit zelf dan niet direct zo beschreven hebben in het projectplan.
Overigens uiteraard wel goed dat aan deze zienswijzen tegemoet gekomen wordt.

In een zienswijze wordt ook aandacht gevraagd voor eerder aan Reest en Wieden verkochte grond voor aanleg schouwpaden/onderhoudspaden. Indiener heeft moeite met weer verbreden. Het gaat om een akkerbouwer. Meestal hebben die maar één gewas per jaar, waardoor bredere schouwpaden grote impact hebben op de opbrengsten. Is er nog een mogelijkheid dat wat te beperken door gebruik van smalspoor machines?

En helaas moeten we weer constateren dat de jaarlijkse onderhoudskosten met ca. € 20.000 toenemen. Onze oproep is opnieuw om te bezien hoe die stijging van onderhoudskosten bij dit soort projecten te beperken. Al met al loopt dit met de gerealiseerde projecten best op.

Is hier, behalve de ZON subsidie, geen subsidie mogelijk als investeringssubsidie vanuit het GLB 2023-2027?

Jan Visscher 

Plangebied Boerenveensche Plassen

Het projectgebied van de Boerenveensche Plassen ligt tussen Hoogeveen en Pesse. Het reservaat Boerenveensche Plassen, van Stichting Het Drentse Landschap, bestaat uit een uitgestrekt heideterrein met grote waterplassen en vennen. Het is een gebied dat er steeds weer anders uitziet. Zompnat en kurkdroog wisselen elkaar hier – zowel in ruimte als tijd – af. Ten westen van het natuurgebied ligt een laaggelegen landbouwgebied van circa 60 hectare dat nu afwatert richting het oosten, via een ruim 700 meter lange duiker door het natuurgebied, naar het watersysteem van het Oude Diep. De rest van het plangebied watert af richting de Wold Aa. Het gebied kenmerkt zich door de lichte helling en de afwisseling van landbouw en andere functies. Het gebied wordt aan de oostkant begrensd door de spoorweg Hoogeveen-Assen en wordt doorsneden door de A28. In het gebied ligt ook een defensieterrein en drie natuurgebieden van Staatsbosbeheer (Defensieweg – Gijsseltervennen en Eursinge ten noorden van N375). Langs de Hoogeveenseweg ten zuiden van Pesse ligt een klein natuurgebied van de gemeente Hoogeveen.