30 oktober 2021

Verkenning Nationaal Groeifonds

Op 26 oktober 2021 heeft het Algemeen Bestuur (AB) ingestemd met deelname aan het initiatief “Groeiplan Watertechnologie”. Door een samenwerkingsverband van de Rijn Oost waterschappen, partners uit bedrijfsleven en kennisinstellingen worden projecten voorgedragen voor subsidie vanuit het Nationaal Groeifonds.
Het Dagelijks Bestuur (DB) heeft de zorg weggenomen die bij meerdere fracties, waaronder de SGP, heerste over het besluitvormingsproces bij projecten die nog niet in de meerjarenbegroting zijn opgenomen. De normale procedures blijven daarvoor gelden.
Kritiek was er bij de SGP en een aantal andere fracties over het feit dat er al vanaf juli j.l. over gesproken werd en wij er met dit bespreekstuk pas over geïnformeerd worden. Vijf  dagen later was namelijk al de uiterste indieningsdatum van projecten.

 

In juli 2021 is gebleken dat het Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat (I & W) het groeiplan ‘Waterfabriek van de Toekomst’ na samenvoeging met een ander initiatief ‘De Blauwe Motor’ nader wil uitwerken en doorgeleiden. Het heeft ons bevreemd en wij betreuren het, dat wij er pas met dit stuk iets over vernemen. Dat is geen actief  informeren van ons Algemeen Bestuur (AB). Dat klemt te meer daar de uiterste indieningstermijn is 31 oktober 2021. Wij zouden graag de toezegging van het DB ontvangen daar meer aandacht aan te schenken. 

Dan nu een inhoudelijke reactie over het voorstel. Met genoegen hebben wij gelezen dat vooral projecten uit de meerjarenbegroting 2021-2025 zijn opgenomen. Het zou heel mooi zijn dat die plannen gehonoreerd worden en dan wat minder druk op onze tarieven geven.

Voor de periode na 2025 zijn een tweetal projecten, verhogen effluentkwaliteit op diverse rioolwaterzuiveringsinstallaties (rwzi’s) en het zuiveren met nieuwe meet- en regelsystemen op de rwzi van Kampen, Zwolle en Deventer. Wij hadden in de toelichting op dit stuk graag wat uitleg gehad waarom juist de keuze op die projecten na 2025 is gevallen. Wij geven daarmee niet aan dat het geen nuttige projecten kunnen zijn, maar wellicht waren er wel meer en was het beter geweest om het AB te betrekken bij die keuze.

Met de aangemelde projecten a t/m d gaan wij akkoord. Voor de projecten e en f zijn wij in beginsel ook zeker positief, maar daarvan willen we wel meer inzicht krijgen in de kosten en gevolgen voor de tarieven. En uiteraard geldt dat nog meer voor eventueel nadien nog aan te melden projecten.

Dan is het ook vanzelfsprekend dat wij akkoord met gaan de cofinancieringsverklaring met inachtneming van de daarin opgenomen voorwaarden en voorbehouden.

Met de intentieverklaring hebben we iets meer moeite. Niet om de intentie op zich om uit te spreken daarmee verder te willen. Echter, de plannen zijn nog zo ver in de toekomst en we hebben (wat begrijpelijk is) nog geen enkel zicht op de tarieven tegen die tijd en de gevolgen van genoemd investeringsbedrag op onze tarieven.

Indien het noodzakelijk zou zijn, moeten wij er onder financiële consequenties van kunnen afzien.

 

Jan Visscher

 

Wat zijn de projecten a t/m f?

a. rwzi Echten, productie groen gas, aquathermie en CO2 afvang;
b. rwzi Hessenpoort, onderzoek, productie en verbruik van waterstof en zuurstof;
c. rwzi Dalfsen; terugwinnen cellulose (circulaire economie);
d. rwzi Echten, effluentkwaliteit verhogen door aanvullende zuiveringsstap, zodat er voldoende ruimte komt voor extra economische ontwikkeling in de omgeving en voor een verdere verbetering van het ontvangende oppervlaktewater;
e. diverse rwzi’s; effluentkwaliteit verhogen door aanvullende zuiveringsstap (vergaande fosfaat verwijdering en verwijdering medicijnresten en microverontreinigingen (zie ook onder d.);
e.rwzi Kampen, Zwolle en Deventer zuiveren met nieuwe meet- en regelsystemen om de vorming van lachgas te verminderen.