24 juli 2024

Voorschot realisatiekrediet voor het project Wind Kampen

Op 16 juli 2024 heeft het Algemeen Bestuur (AB) unaniem ingestemd met het beschikbaar stellen € 750.000 als voorschot realisatiekrediet project Wind Kampen. Er is vertraging ontstaan door een bezwaar dat bij de Raad van State (RvS) tegen dit plan is ingediend. Na enkele keren verschuiving in de behandeldatum door de RvS, staat de zitting nu gepland op 10 oktober 2024. Als we daarop wachten, is de termijn heel kort om de planuitwerking tijdig klaar te hebben. Voor de SDE subsidie moet de windturbine voor 31 december 2024 besteld zijn. Realisatie is vereist voor december 2026.
Hoewel de SGP niet warm loopt voor plaatsing van windturbines, hebben wij in dit geval op 30 juni 2020 ingestemd. Plaatsing is voorzien op het terrein van de RWZI-locatie Kampen op het bedrijventerrein Zuiderzeehaven. In dit industriegebied staan meerdere turbines.

Het is bekend dat ik niet enthousiast ben over windenergie. En dat wordt door heel veel publicaties zeker niet beter. Destijds heb ik met een stemverklaring ingestemd met realisering van een windturbine op RWZI Kampen, gelet op de omgeving waar realisatie zal plaatsvinden.
Daarom zal ik nu ook instemmen met dit realisatiekrediet van € 750.000.

Wel vind ik het een onlogische stap, die op dit moment risico’s inhoudt Er moet namelijk nog een uitspraak moet komen van de Raad van State (RvS). In het technisch vragenuurtje is op vragen geantwoord, dat het vrij zeker is dat die uitspraak gunstig zal zijn voor ons. Maar de RvS doet de laatste jaren toch ook nogal eens verrassende uitspraken.

Argument om nu krediet beschikbaar te stellen, is ook dat we de tijd nodig hebben om geen risico te lopen met toegezegde subsidies.

Met inachtneming van eerdere instemming en argumentatie van hiervoor (deadline subsidies), stemt de SGP dus voor het voorstel.

Jan Visscher