20 juli 2021

Voorschotkrediet restauratie Stenenmuur Hasselt

Op 29 juni 2021 heeft het Algemeen Bestuur (AB) een bedrag van € 905.300 (inclusief BTW) beschikbaar gesteld als voorfinanciering van de aan de dijkversterking gerelateerde restauratiewerkzaamheden aan de  Stenendijk in Hasselt.
Helaas zit er een fors verschil in de ramingen van de kosten van deze restauratie zoals die u bekend zijn geworden en waar rekening mee gehouden was bij de aanbesteding. Daar zijn kritische opmerkingen over gemaakt door meerdere fracties. Echter, het gaat hier om een Rijksmonument waarvoor het waterschap een zorgplicht heeft en de restauratie dient uit te voeren.

Restauratie van de Stenendijk in Hasselt hebben we steeds toegejuicht, maar de daarvoor benodigde financiën maken ons niet vrolijker. 

Het is een speciaal project en dat daardoor nu blijkt dat de eerdere raming onvoldoende is, is heel erg jammer. Echter, naar schatting zijn de kosten meer dan het drievoudige van de oorspronkelijke raming. Dan hebben we de plank helaas behoorlijk misgeslagen. Daar wordt nog maar vrij summier uitleg over gegeven. Hoe kunnen de geraamde kosten zo uit elkaar gelopen zijn?

Stenendijk

Uit de stukken leiden wij af, dat er in de aanloop naar de totale aanpak van de Stenendijk, onvoldoende onderzoek is gedaan. Wij dringen er op aan dat plannen toch beter voorbereid moeten worden. Het is niet goed dat wij eerst beslissingen nemen die helaas gebaseerd zijn op onjuiste, onvolledige informatie.

Dit project is niet alleen voor het waterschap van belang. Wij zijn van mening dat ook een beroep gedaan mag worden op een gemeentelijke en provinciale bijdrage. Ook dat geprobeerd moet worden hiervoor HWBP subsidie te verkrijgen.

Wanneer er geen sprake is van grote uitgaven nu, die later in de plannen met de Stenendijk leiden tot kapitaalvernietiging, zal de SGP dit voorstel steunen.

Lees ook: Kredietaanvraag Planuitwerking HWBP Stenendijk Hasselt d.d. 22 oktober 2020 en Voorkeursalternatief HWBP Stenendijk Hasselt d.d. 2 juni 2020

Jan Visscher