31 juli 2021

Definitief bod 1.0 RES West-Overijssel

Op 29 juni 2021 heeft het Algemeen Bestuur (AB) bijna unaniem ingestemd (alleen de SGP heeft tegengestemd) met het definitief bod 1.0 RES West-Overijssel.
Het stuk was geagendeerd als hamerstuk, maar de SGP fractie heeft onderstaande stemverklaring afgelegd. Omdat het geen discussiestuk was, hebben wij de opsomming van de hieronder genoemde gegevens uit de kranten slechts summier aangestipt.

Stemverklaring
De bevolking krijgt steeds beter in de gaten welke gevolgen de vaststelling van de gemeentelijke RES’en hebben. Meer en meer komt men er achter onvoldoende bij de plannen te zijn betrokken.

Omdat in het aanbod veel landbouwgrond onttrokken wordt, hebben wij eerder ook al tegen het Hoofdlijnenakkoord RES West-Overijssel gestemd. Ook windturbines leveren meer en meer weerstand op.
De weerstand in de afgelopen tijd heeft ons alleen maar gesterkt in ons tegenstemmen. En in lijn met dat eerder stemgedrag, stemmen wij nu ook tegen dit definitief bod.

Hierna een aantal artikelen in De Stentor afgelopen weken over zonnepanelen en windturbines

28-06-21
Nieuwleusen-west is ‘windmolenmoe’: Niet nog meer turbines! Met 13 van de 27 windmolens in West-Overijssel op dit stuk grondgebied zijn de bewoners inmiddels ‘windmolenmoe’. Verwijzing naar uitgangspunten RES in de gemeenteraad van Dalfsen.

27-06-21
Bewoners buitengebied Wijhe overrompeld door zonneparkplannen. De mogelijke komst van vijf zonneparken rond Wijhe en Den Nul leidt tot grote onrust.

07-05-21
Verzet tegen zonnepark Vollenhove neemt toe

15-04-21
Twijfels over zonneparken in Eesveen en Wanneperveen. (Wanneperveen al voor de 2e locatie, eerst Dingstee, nu Zanting).

03-03-21
Omwonenden starten petitie tegen zonnepark Blokzijl: ‘genoeg lege daken in de buurt’.
Weerstand heeft volgens artikel in de Stentor van 23 mei 2021 geleid tot halvering zonnepark bij Blokzijl

Verder was er best veel weerstand tegen de 3 extra windmolens bij Staphorst (windpark Bovenwind).

Jan Visscher