3 januari 2024

Kredietaanvraag HWBP verkenning Mastenbroek-IJssel

Op 19 december 2023 heeft het Algemeen Bestuur (AB) unaniem ingestemd met het verlenen van een krediet van bijna € 6,9 miljoen voor de verkenning van het HoogWaterBeschermingsProgramma (HWBP)-project Mastenbroek-IJssel. Op 1 november 2022 was hiervoor al een voorschotkrediet van € 2 miljoen verstrekt.
De subsidiebeschikking HWBP van 90% van de totale kosten van de verkenningsfase is al ontvangen door ons waterschap.

Een (voorbereidings)krediet dat oorspronkelijk geraamd werd op € 3,9 miljoen, maar waar het benodigde krediet nu geraamd wordt op € 8,9 miljoen.
Wanneer het ruimschoots over de kop gaat, zou het niet meer dan logisch zijn wanneer wat meer toelichting gegeven zou zijn, waar dat in zit.
In het technisch vragenuur hebben wij er naar geïnformeerd, maar men moest het antwoord helaas schuldig blijven.
Dank voor de daarna alsnog gekregen toelichting.

Dit is een project waarvan de uitvoering (beoogde start vanaf 2029) nog wel even op zich zal laten wachten.
In dit plan ligt de IJsseldijk vanaf de Spooldersluis tot IJsselmuiden, waarvan bijna 11 km van de 14,6 km niet voldoet. Dan is wel duidelijk dat er wat moet gebeuren. Onze veiligheid moet prioriteit houden, voor zo ver wij dat als mensen in de hand hebben.

Mastenbroek-IJssel omgeving IJsselmuiden

Het is een project in een gebied waarin andere overheden ook een grote opgave hebben. Goed om te proberen dat als een integraal project uit te voeren.
Verder lezen we dat er meerdere, mogelijke meekoppelkansen, vooral van de gemeente Kampen, in dit gebied zitten. Goed dat we hier wel direct lezen, dat die meekoppelkansen voor rekening van de initiatiefnemer(s) moet(en) komen.


Mastenboroek-IJssel omgeving Kampen

Meerdere fractie noemen tegenwoordig heel vaak dat er aandacht geschonken moet worden aan biodiversiteit. Ook hier (en in deze vergadering ook bij het voorbereidingskrediet HWBP Veilige Vecht). Natuurlijk zal waar mogelijk daar rekening mee gehouden worden, maar we dienen wel nuchter te blijven.

Dat ons waterschap er zeker ook al aandacht aan schenkt, blijkt o.a. ook uit onderstaande artikelen:
- Biodiversiteit d.d. 26 februari 2020
- Partner Deltaplan Biodiversiteitsherstel d.d. 20 januari 2021
- Tussenrapportage behoud en herstel biodiversiteit d.d. 26 maart 2022

Wij moeten niet doorslaan in het omgaan met biodiversiteit, maar met oog voor zowel de landbouw als de (bijna geheel door mensen gerealiseerde) natuur.

 Lees ook:
- Reformatorisch Dagblad: 'Wordt biodiversiteit de nieuwe stikstof?'
- Arnout Jaspers: ‘Bij ons is biodiversiteit een afgod waarvoor alles wijkt’ in EW 16/23 december 2023

 Jan Visscher