25 maart 2023

Kredietaanvraag realisatiefase HWBP Stadsdijken Zwolle

Op 7 maart 2023 heeft het Algemeen Bestuur (AB) met algemene stemmen een enorm bedrag van € 270 miljoen beschikbaar gesteld voor de realisatie van het HWBP-project Stadsdijken Zwolle. Eerder was al € 31 miljoen beschikbaar gesteld voor voorbereidende werkzaamheden. Het project Stadsdijken Zwolle behoort tot de duurste dijkversterkingsprojecten in ons land. Dat komt omdat deze dijken grotendeels door stedelijk en industrieel gebied lopen en daardoor zeer complex is. Er is alles aan gedaan om de mogelijke risico’s zo goed mogelijk in beeld te brengen. Ook zijn daarover duidelijke afspraken gemaakt met de programmadirectie HWBP (HoogWaterBeschermingsProgramma).

Een voorstel met een enorme impact in deze laatste reguliere vergadering van dit AB. Helaas kon ik niet aanwezig zijn bij de Deltabijeenkomst op 21 februari jl. Ik heb inmiddels wel de vergadering kunnen terug luisteren, waarvoor mijn dank.

Meerderen in die bijeenkomst gaven aan dat heel duidelijk geworden is, dat alles niet duidelijker te maken is dan op dit moment gedaan is.

Uit het voorstel blijkt ook overduidelijk dat dit project zelfs voor de directie van HWBP een uitzonderlijk project is.

Project Stadsdijken Zwolle-6

En begrijp me goed, een mensenleven is niet in geld uit te drukken. We lezen dat de kans van overlijden als gevolg van overstroming per individu maximaal 1 keer per 100.000 jaar mag bedragen. Met dergelijke normen wordt het direct duidelijk dat dit een enorm duur plan wordt.

En dan zijn er in deze tijd de forse kostenstijgingen en stevige inflatiecijfers. In de stukken is te lezen dat daar, met de kennis van nu, zo goed mogelijk inschattingen van gemaakt zijn.

Het doet ons goed te lezen dat bijvoorbeeld een tweetal projectgebonden reserveringen zijn opgenomen (€ 30 miljoen voor te verwachten indexeringskosten en € 15 miljoen voor “Kleine Kans Groot Gevolg Risico’s). Om verantwoord met overheidsgelden om te gaan, is het volgens de SGP terecht dat dit alleen benut kan worden als die zaken zich voordoen.

Maar ook staat in het stuk duidelijk beschreven dat er financiële risico’s blijven voor ons waterschap. Dat blijft zeker ook voor de SGP een punt van zorg. Op veiligheid mogen we niet beknibbelen. Wel moeten wij plannen sober en doelmatig uitvoeren. Goed om te lezen dat de programmadirectie HWBP dit plan als “sober en doelmatig” heeft beoordeeld.

Veiligheid, voor zo ver de mens dat in de hand heeft, is voor ons het belangrijkste.

Project Stadsdijken Zwolle-5

Wij vertrouwen er op dat bewoners, bedrijven en andere betrokkenen ook goed geïnformeerd blijven vanaf de start van de uitvoering. Het zal ongetwijfeld een forse impact hebben op hun omgeving. Maar laten we uitzien naar een omgeving die dan weer jaren kan voldoen aan de wettelijke veiligheidseisen.

En voor ons als waterschap hopen we dat we met dit zeer grote project niet tegen grote, onverwachte zaken oplopen, zowel in de uitvoering als financiering.

Nog een kleine opmerking over pag. 6 van het voorstel. Net boven ‘Juridische en/of organisatorische gevolgen’ staat een verwijzing naar een brief. Intern zal deze dan snel te vinden zijn, maar volgens mij niet voor ons als AB leden. Schrijf gewoon van welke vergadering die brief deel uitmaakt.
En we zouden al bijgepraat zijn in de Deltabijeenkomst van 17 november 2023. Welke daar bedoeld wordt, is mij niet duidelijk want niet alleen het jaartal is fout. 17 november 2022 hebben we ook geen Deltabijeenkomst gehad.

Wij stemmen in met het voorgestelde besluit om een bruto krediet van € 270 miljoen beschikbaar te stellen. En we hebben kennis genomen van de risico’s waardoor er een reële kans bestaat dat onze eigen bijdrage de normale 10% gaat overschrijden.

Lees ook: Projectplan Waterwet Stadsdijken Zwolle d.d. 24-03-2022, Kredietaanvraag Planuitwerking HWBP Stadsdijken Zwolle d.d. 27-04-2021 en Voorkeursalternatief Stadsdijken Zwolle d.d. 27-09-2017

 

Jan Visscher